fbpx

Ungen

Musikalen “Ungen” er fritt bygget over skuespillet av samme navn som så dagens lys i 1911, og som ble skrevet av Norges store proletardikter Oskar Braaten  

Musikalen er skrevet av Harald Tusberg med musikk av Egil Monn-Iversen. 

Handlingen finner sted på slutten av 1800-tallet. Norge bygges opp med mye ulik industri, og for mange er arbeidshverdagen preget av fabrikkarbeid. 

Det er en sterk og nyansert historie om mennesker som lever under beinharde kår, med et særlig blikk for og solidaritet med fabrikkjentenes vanskelige liv. Havnet de i «ulykka» kunne valgene bli hjerteskjærende. Om ikke stykkets store heltinne, Hønse-Lovisa, kunne rekke dem en hjelpende hånd, da. 

Den unge fabrikkarbeideren Milja havner «i ulykka» og sviktes av Julius til fordel for den fagre, men upålitelige Petrine.  

Julius lar seg forhekse av den upålitelige jenta, som får ham til å drikke og stjele. Milja sitter snart alene tilbake med skammen – og en løsunge. Fortvilet forsøker Milja å gi bort barnet sitt, for at det skal få bedre vilkår enn dem hun selv kan klare å gi ham.  

Men Hønse-Lovisa klarer å overbevise henne om at materielle fordeler aldri kan oppveie ekte kjærlighet og omsorg. Lovisa er en kvinne i nærmiljøet som tar seg av enslige mødre, og dermed gir fabrikkjenter som har «kommet i ulykka» ly og omsorg slik at de kan beholde ungene sine selv om de er født utenfor ekteskap. 

Musikalen gir oss et innblikk I en annen tid, som kunne være tung og utfordrende, men som også viser omsorg, vennskap og kjærlighet mellom mennesker. 

En hjertevarm forestilling som berører. 

DEL GJERNE MED ANDRE: