fbpx

Gled deg pappa, her er jeg (Den spanske flue) 

“Gled deg pappa, her er jeg” er musikkversjonen av «Den spanske flue», farsenes farse.  Handlingen foregår i sennepsfabrikant Klinkes dagligstue i begynnelsen av det 20. århundret. Vi møter forviklinger i øvre middelklasse hvor kampen for fasadene overgår nesten alt annet. Det er duket for en rekke forviklinger, moralske utfordringer og hysteriske scener! 

Sennepsfabrikant Klinke hadde nemlig en gang en luftig forbindelse med danserinnen på restauranten Dovrehallen. Hun ble kalt “Den spanske flue”, og nærkontakten fikk uante følger. Musikkversjonen av “Den spanske flue” ble fremført første gang i 1990, med musikk komponert av Einar Schanke og arrangert av Egil Monn-Iversen. Librettoen er skrevet av Alfred Næss og Einar Schanke. Dette er den forestillingen fra ABC teateret som NRK har vist nesten hvert år i romjulen. 

Herr og fru Klinkes datter er gifteklar og har funnet seg sin utkårede. Men hennes mor har helt andre tanker om hvem hun skal gifte seg med. Herr klinke har av helt andre grunner også motforestillinger til giftemålet. 

Henrik Meisels replikk «Gled deg pappa, her er jeg» har gitt tittel til denne versjonen, og regnes som et av stykkets høydepunkt. Langt tilbake i tid ble flere menn ble forført av danserinnen «Den Spanske Flue» som den gang opptrådte på «Dovrehallen». Kort tid senere mottok de alle et bilde av et lite barn, med teksten «Gled deg pappa – her er jeg», og beskjed om å betale barnebidrag for sin sønn. Blant fluens mange «ofre» var sennepsfabrikkeieren Ludvig Klinke og Vinlund. Herr Klinke giftet seg senere med Emma Klinke (f. Løvberg) og fikk datteren Paula. Ettersom Emma er formann for byens sedelighetsforening, har Ludvig kontaktet en advokat som gjemmer bevisene for guttebarnet Ludvig har betalt barnebidrag for. 

En svingdørskomedie og farse hvor timing er essensielt og misforståelser skal løses fortløpende i et rasende tempo og med stor komikk 

Originaltittel : Die spanische Fliege (skrevet av Franz Arnold og Ernst Bach) 

Tittel musikkversjon : Gled deg pappa, her er jeg (Den spanske flue) 

DEL GJERNE MED ANDRE: