fbpx

Musikalen Spamalot

Monty Pythons Spamalot er en musikalsk komedie basert på  filmen ‘MONTY PYTHON og ridderne av det runde bord’. I likhet med filmen er det en høyst uerbødig parodi på den legendariske fortellingen om Kong Arthur og ridderne av det runde bord: Sir Robin, Sir Lancelot, Sir Galahad og Sir Bedevere. De fem ridderne slår sine mer eller mindre kloke hoder sammen i jakten på Den hellige gral. I forestillingen inngår også en sexy ballett, kyr, morderkaniner, franskmenn og Damen i sjøen.

Spamalot ble satt opp for første gang i Norge på Folketeateret i Oslo i 2012 med Atle Antonsen som Kong Arthur.

1. akt

En historiker gir oss en kort oversikt over middelalderens England og forbereder historien om Kong Arthur og han riddere. Etter en misforståelse mellom skuespillerne og fortelleren synger skuespillerne en innledende sang om Finland. Historikeren kommer tilbake, irritert og forteller de lystige finnene at han snakket om England, ikke Finland.

Scenen forandrer seg straks til en kjedelig, mørk landsby med tålmodige munker i hettekapper som synger latin og slår seg med bøker.

Vi presenteres for Kong Arthur som reiser landet rundt sammen med sin tjener Patsy, som følger ham rundt og banker to kokosnøttskall sammen for å lage lyden av hestehover når Arthur «rir» foran ham. Kongen forsøker å rekruttere riddere til å sitte ved hans side rundt det runde bord i Camelot. Han møter et par vakter som er mer interessert i å diskutere om to svaler kunne bære en kokosnøtt, enn å lytte til kongen.

I den nærliggende landsbyen som herjes av pest, møter vi Robin, en samler av pestofre, og Lancelot, en stor, og utrolig voldelig mann. De møtes mens Lancelot forsøker å avhende den syke Ikke død enda Ben. Selv om det er et pestoffer, insisterer mannen på at han ikke er død ennå, og at han kan danse og synge. Han fullfører et dansenummer, men blir snart slått over hodet med en spade og drept av en utålmodig Lancelot. («Han er ikke død ennå»). De blir enige om å bli riddere av det runde bordet sammen, Lancelot for kampene, og Robin for allsangen og dansingen.

Arthur forsøker å overbevise en bonde ved navn Dennis Galahad om at han, Arthur, er konge av England, fordi den sagnomsuste Damen i Sjøen ga ham Excalibur, sverdet som bare ble gitt til mannen som var i stand til å styre England. Dennis og moren, fru Galahad, er imidlertid politiske radikalere og benekter at enhver konge som ikke er valgt av folket har noen legitim rett til å styre over dem. For å finne en løsning får Arthur Damen i Sjøen og hennes Drill-sjøger til å slå Dennis til ridder. Damen i Sjøen slår Dennis til Sir Galahad og sammen synger de en generisk Broadway-kjærlighetssang, komplett med lysekrone. De får selskap av Sir Robin og Sir Lancelot, og sammen med Sir Bedevere og «den treffende navn» Sir Er-Ikke-Med.

De fem ridderne samles i Camelot, et sted som ligner Las Vegas Camelot-inspirerte Excalibur-feriested, komplett med showgirls, store terninger og Damen i Sjøen som hovedattraksjon. Midt i festlighetene blir de kontaktet av Gud som ber dem om å finne den hellige gral. Oppfordret av Damen i sjøen, satte ridderne av sted. De reiser over hele landet til de kommer til et slott, bare for å bli ondskapsfullt spottet av frekke franske soldater. De prøver å storme slottet ved å sende dem en stor «Trojansk» trekanin. De skjønner imidlertid etter en stund at det ikke var så enkelt som å forlate kaninen og gå bort – de burde ha gjemt seg inni den. Beseiret forlater de slottet i all hast, og franskmennene begynner å plage dem igjen med å sende can can dansere etter dem og kaste gårsdyr, inkludert kuer på dem. Arthur og hans følgere klarer å løpe i sikkerhet før den franske katapulten kaster den trojanske kaninen på dem.

2. akt

Sir Robin og hans sangere følger Kong Arthur og Patsy inn i en «mørk og veldig dyr skog», de er nå spredt for alle vinder. Kong Arthur møter de skremmende, men dumme ridderne som sier Ni, som krever en prydbusk i betaling for å slippe dem forbi. Kong Arthur fortviler over hvor de skal finne buskas, men Patsy muntrer ham opp, og de finner en prydbusk kort tid etter.

Etter å ha vandret i skogen en stund med sine sangere, møter Sir Robin Den Sorte Ridder, som skremmer ham, men Kong Arthur, som tilfeldigvis er på scenen, beseirer ham mer eller mindre ved å kutte av begge armene og bena hans, og forlater for å gi Ridderne av Ni deres buskas. Ridderne av Ni godtar buskaset, men krever at Kong Arthur setter opp en musikal og tar den med til Broadway, noe som antyder at det trenger bare være Broadway-stil, «men ikke en Andrew Lloyd Webber». Bare omtale av navnet hans får alle til å dekke ørene og skrike av smerte. Sir Robin, som har funnet Arthur på dette tidspunktet, insisterer på at det ville være umulig for dem å fullføre denne neste oppgaven, siden du trenger jøder for en vellykket Broadway musikal, og beviser sitt poeng i et vilt produksjonsnummer fylt med Fiddler on the Roof-parodier, inkludert en flaskedans med Grails i stedet for flasker. Kong Arthur og Patsy satte raskt avsted på jakt etter jøder.

Mens Damen i Sjøen beklager hennes mangel på scenetid, får Sir Lancelot et brev fra det han antar er en ung jomfru i nød. Han blir veldig overrasket over å oppdage at «jomfruen» faktisk er en lite attraktiv feminin ung mann ved navn Prince Herbert, hvis nedlatende, musikkhatende far, Kongen av Sumpslottet, tvinger ham inn i et arrangert ekteskap. Mens Herbert ber Lancelot om å hjelpe ham å rømme, kutter kongen av tauet han bruker for å klatre ut av vinduet, og Herbert faller til hans tilsynelatende død. Lancelot er litt forundret over kongens handlinger, men det avsløres at Herbert ble reddet i siste øyeblikk av Lancelots tjener, Concorde. Kongen spør sønnen hvordan han ble reddet, Herbert svarer lykkelig med en sang. Men kongen angriper sønnen med et spyd og klar for å drepe ham. Lancelot trer inn for å redde ham, og holder deretter en tårevåt, inderlig tale om følsomhet for kongen på Herberts vegne, og Lancelot blir utpekt som homoseksuell i prosessen, en kunngjøring som ble feiret i et vilt disco-nummer.

Kong Arthur begynner å gi opp håpet om noen gang sette opp Broadway-musikalen og beklager seg over at han er alene, selv om Patsy har vært sammen med ham hele tiden. Damen i Sjøen dukker opp og forteller Arthur at han og Ridderne har vært i en Broadway-musikal hele tiden. Patsy avslører også at han er halvt jødisk, men ikke ønsket å si noe til Arthur fordi «det er egentlig ikke den typen ting du sier til en tungt bevæpnet kristen.» Alt som er igjen er for Kong Arthur å finne gralen og gifte seg med noen. Etter å ha forstått noen ikke altfor diskrete hint, bestemmer Arthur seg for å gifte seg med Damen i Sjøen etter at han har funnet Gralen.

Gjenforent med de andre ridderne møter Arthur Trollmannen Tim som advarer dem om faren for en drapskanin, som med stor blodtørst angriper ridderne. Kong Arthur bruker Den Hellige Hångranat fra Antioch mot den, og jevner med det en bakke i nærheten med jorden og avslører at den «onde kaninen» faktisk var en dukke som ble kontrollert av en overrasket marionett. En stor steinblokk som viser en kombinasjon av bokstaver og tall blir også avdekket.

Etter å ha fundert på den endelige ledetråden, ber Arthur Gud om hjelp. En stor hånd peker på publikum og Arthur innser at bokstavene og tallene refererer til et seternummer i publikum. Gralen er «funnet» under setet, og personen som sitter i setet blir belønnet med en liten pokal og et polaroidfoto.

Arthur gifter seg med Damen i sjøen, som avslører at navnet hennes er Guinevere, Lancelot gifter seg med Herbert og Sir Robin bestemmer seg for å satse på en karriere innen musikkteater. Herberts far prøver å avbryte finalen og stoppe all den «helvetes allsangen», men blir truffet i hodet av en spade fra Lancelot.

DEL GJERNE MED ANDRE: