fbpx

Spillemann på taket

«Spillemann på taket» er en av verdens mest populære – og vakreste musikaler. Boka stykket er bygget på, er skrevet av Joseph Stein. Teksten er av Sheldon Harnick, og musikken av Jerry Bock.

Musikalen Spillemann på taket representerte noe nytt. Religion og politikk var ikke vanlige tema i slike oppsetninger. For det er egentlig det stykket handler om. Antisemittisme, trugsmålet mot den jødiske religionen og de gamle jødiske skikkene er gjennomgangstema.

Spillemann på taket ble satt opp for første gang 22. september 1964 på Broadway, og gjorde stor suksess. Det spilte for 3.242 fulle hus. Like etterpå ble det satt opp i Oslo med Lasse Kolstad i hovedrollen som bonden Tevye.

Innholdet i stykket er altså lagt til begynnelsen av vårt hundreår, men er på mange måter også aktuelt i vår tid. Problemene med motsetninger mellom folkegrupper blir vi visst aldri kvitt.

Men: Trass i den alvorlige bakgrunnen, altså: Kjempegod underholdning: Stykket er krydret med mye lun humor og flott musikk.

Den frodige skildringen av melkebonden Tevye og hans familie er gripende og fargerik. Forestillingen rommer også fantastisk musikk med legendariske melodier som «Om jeg var en rik mann», «Er du glad i meg» og «Tradisjon».

Handlingen er lagt til begynnelsen av 1900-tallet hvor Tevye og hans familie forsøker å overleve i den lille jødiske landsbyen Anatevka i Russland. Det undertrykkende tsar-regimet gjør livet vanskelig og fremmedfrykt og jødehat ulmer.

Melkmannen Reb Tevye er en fattig mann som har vært gift i tjuefem år med Golde, og de har fem døtre. Når den lokale giftekniven Yente arrangerer ekteskap mellom Tevyes eldste datter Tzeitel og den gamle slakteren Lazar Wolf, er Tevye enig i bryllupet.

Men Tzeitel er forelsket i den yngre skreddersyren Motel, og de ber om tillatelse fra Tevye til å gifte seg. Tevye aksepterer dette fordi han ser sin datters følelser for skredderen Motel.
Tevye sliter med å få overbevist Golde, men gjennom en drømmescene får han overbevist henne.

Så bestemmer Tevye sin andre datter Hodel og den revolusjonære studenten Perchik å gifte seg med hverandre, og Tevye er tvunget til å akseptere. Når Perchik blir arrestert av Tsar-troppene og sendt til Sibir, bestemmer Hodel å forlate familien og hjemlandet og reise til Sibir for å være sammen med sin elskede Perchik.

Når hans tredje datter Chava bestemmer seg for å bli gift med den rusisske soldaten Fyedka, godtar Tevye ikke og anser at Chava er død. I mellomtiden går tsaren ut mot det jødiske samfunnet i Russland og innbyggerne i Anatevka blir tvunget på flukt.

Med stor menneskelig varme får vi en fortelling om tradisjon og oppløsing, kjærlighetsvalg og frigjøring. Til tross for dramatiske omstendigheter er personene preget av håp og livslyst. Tevyes døtre, som selv vil gjøre sine valg, bærer bud om en ny tid – en bedre fremtid. Og kjærlighetens kraft skinner gjennom hele forestillingen.

Musikalen er satt opp flere ganger i Norge, og nå er det Arendal musikkteater som skal sette opp denne vakre musikalen.

Vi gleder oss.

DEL GJERNE MED ANDRE: